Omgeving

Op deze pagina vindt u een klein overzicht van enkele bezienswaardigheden uit de omgeving, waarvan sommige nog geen 20 minuten rijden van Slenaken liggen. Liever dichtbij ‘huis’, neem dan een kijkje in onze tuin.

Maastricht

dankt haar charme aan een bijzondere mix van intimiteit en grootsteedse allure. Het oudste gedeelte van de stad is de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, waar de Romeinen al een fort bouwden. Het centrum van Maastricht is slechts paar vierkante kilometer groot, maar heeft heel wat te bieden. Na een paar stappen staat u alweer voor een volgende bijzondere winkel of stijlvolle galerie. Vanuit de cafe’s klinkt een geanimeerd geroezemoes, in de verte lokt een gezellig terras op bijvoorbeeld het Vrijthof of het Lieve Vrouwe Plein. Het is geweldig winkelen in Maastricht! De stad kenmerkt zich door de talloze bijzondere en exclusieve boutiekjes, maar ook door diverse bezienswaardigheden zoals de al genoemde kerken maar ook het Bonnefantenmuseum of de Kazematten zijn een bezoekje meer dan waard.

Epen

Bent u een fanatieke natuurwandelaar, dan mag u Epen niet missen. Dit weidse gebied is voorzien van vele wandelpaden met schilderachtige uitzichten. Bij het dorpje Epen bevinden zich de twee watermolens Volmolen en Eper Molen, welke zijn te bezoeken. De Heimansgroeve, genoemd naar de bevlogen natuurpropagandist Eli Heimans, ligt vlak bij Epen.

Vaals

Vaals ligt in het dal tussen de Sneeuwberg in het noorden en de Vaalserberg in het zuiden. De Sneeuwberg dankt zijn naam aan de kalkgrond welke in de zomer een opvallend lichte (witte) kleur geeft t.o.v. de omringende gronden. Het hoogste punt van het vaste land van Nederland met 322,5 meter, waar zich ook het Drielandenpunt bevindt, ligt ten zuiden van het dorp op de toeristische Vaalserberg. Deze berg heette vroeger Hubertusberg. Een uitloper van de Vaalserberg is het Bokkebosje.

Aken (Duitsland)

De Dom van Aken is nog steeds het meest opmerkelijke gebouw van de stad en maakt deel uit van de palts van Karel de Grote. De Aula Regia in de palts werd vele malen verbouwd en vormt nu het stadhuis van Aken (met Granusturm). De centrale cour van de palts is nog steeds herkenbaar als het plein het Katschhof tussen beide gebouwen. De dom was gedurende 400 jaar de grootste kerk ten noorden van de Alpen. De tombes van Karel de Grote en Otto III zouden zich in deze kerk bevinden, hoewel ze bij recent archeologisch onderzoek niet werden terug gevonden. Ook worden hier de relieken bewaard die Karel de Grote in 799 ter inwijding van zijn koninklijke kapel (paltskapel) vanuit Jeruzalem zou hebben laten overbrengen: de windselen van het Kind Jezus, het lendendoek van Jezus Christus, het kleed van de Maagd Maria en het doek waarin het hoofd van Johannes de Doper gewikkeld zou zijn geweest. Dit werd echter pas in 1239 openbaar bekend. Hierdoor kreeg de Dom van Aken een religieuze betekenis als bedevaartsoord en ontstond een pelgrimage. De zevenjarige cyclus van deze Heiligdomsvaart ontstond echter pas in de eerste helft van de 14e eeuw. Nog steeds komen elk jaar duizenden gelovigen naar Aken voor de toning van de relieken. .